Superfood – przepis na odżywcze i zdrowe posiłki

Bardzo modnym i promowanym w mediach ogólnoświatowych jest superfood. Są to produkty spożywcze, które zawierają ogromne ilości cennych witamin, składników mineralnych oraz substancji bioaktywnych dla naszego organizmu, a przy tym świetnie smakują. Lista tych artykułów jest długa i umowna. W większości są to bardzo znane nam rośliny, jak czosnek, siemię lniane, jagody acai, jarmuż czy komosa ryżowa. Ze względu na swoje prozdrowotne działanie świetnie nadają się do komponowania zdrowych oraz odżywczych posiłków. Jak powinny wyglądać nasze dania? Czy można przyrządzić coś ciekawego z tak pospolitych produktów jak siemię lniane?

Kilka zasad zdrowego odżywiania się

Każdy z nas pragnie się zdrowo odżywiać. Jednak większość z nas zapomina o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim należy jeść regularnie, 3-5 małych posiłków dziennie. Powinny one dostarczać nam w ciągu dnia odpowiednią ilość substancji odżywczych oraz energii. Pamiętajmy o śniadaniu, gdyż jest ono najważniejszym posiłkiem całego dnia. Kolację spożywajmy minimum dwie godziny przed snem. Pijmy duże ilości wody niegazowanej, bądź herbat ziołowych. Urozmaicajmy nasze posiłki w produkty pełne niezbędnych składników odżywczych, również tych zaliczanych do superfood.

Superfood

Jak powinien wyglądać zdrowy posiłek?

Każdy zdrowy posiłek powinien dostarczać nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Taki przykładowy zdrowy talerz powinien:

  • w ¼ pojemności zawierać białko w postaci białego mięsa lub ryby, którą powinniśmy spożywać minimum 2 razy w tygodniu
  • w kolejnej ¼ części dostarczać węglowodanów złożonych w postaci, np. kaszy gryczanej czy ryżu brązowego
  • w pozostałej połowie obejmować warzywa i owoce, jak marchew, sałatę, pomidory, ogórki, jarmuż, szpinak, brokuły, banan, ananas, śliwki, winogron, morele czy maliny i kiwi

Ciekawe przepisy z superfood

Wiele osób pragnie wprowadzić do swej codziennej diety produkty należące do tzw. grupy superfood. Jednak czasami brak nam pomysłów z czym można je połączyć oraz jakie dania z nimi przyrządzić. Na przykład weźmy pospolite siemię lniane bądź rzadko wybierany jarmuż. Oto przykładowe przepisy – https://smaksuperfood.pl/:

  1. kisiel owocowy z siemieniem lnianym

Na początek przygotujmy sobie: 2 łyżki stołowe nasion lnu, 100 g borówek bądź jagód, 200 ml wody oraz 2 łyżki miodu. Następnie do niewielkiego garnka wlejmy wodę i postawmy ja na ogniu. Po lekkim zagrzaniu dodajmy nasiona lnu i odstawmy je na godzinę. Po upływie tego czasu przecedźmy powstały kisiel, najlepiej przez sito okryte ściereczką z naturalnego materiału. Owoce należy zblendować wraz z miodem na gładka masę, a następnie połączyć z odcedzonym kisielem, energicznie mieszając.

  1. zielony koktajl z jarmużem i pomarańczą

Potrzebne składniki:

  • 1 duża pomarańcza
  • ½ szklanki jarmużu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka nasion chia

Na początek dokładnie należy umyć oraz osuszyć jarmuż. Później przekładamy go do wysokiego naczynia. Obraną pomarańcz, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do pojemnika z jarmużem. Potem dodajemy sok z cytryny, wodę oraz nasiona chia. Następnie za pomocą blendera dokładnie blendujemy wszystkie składniki. Gotowy koktajl przelewamy do szklanki i dekorujemy plasterkiem pomarańczy czy listkiem mięty.

Related Posts

Add Comment